Türkiye’de mevcut koşullarda devlet destekli iş yeri açmak isteyen kişiler için en iyi yöntem kesinlikle KOSGEB girişimcilik hibeleridir. Şu anda 50 bin TL karşılıksız, yani geri ödemesiz hibe veren KOSGEB bunun yanında isteyen girişimcilere de 100 BİN TL tamamen sıfır faizli işletme kredisi vermektedir. Yani kısaca iş yeri sahibi olmak isteyen kişiler KOSGEB uygulamalı girişimcilik kredisi başvurusu sonrası, hem dükkanını bedavaya getirmiş olacak hem de ihtiyaç duyması haline ek olarak 100 BİN TL faizsiz işletme kredisi kullanma imkanı elde edecektir. Bunu kim istemez ki? Peki KOSGEB’in avantajlarından nasıl yararlanılır? Bu noktada yeni başlayanlar ve KOSGEB kredisi başvuru süreci kendisine çok karışık gelen girişimciler için 5 kolay adımda KOSGEB hibe kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtını verip, iş yeri açmak isteyen kişiler için en kolay yöntemleri anlatacağız.
Devlet İş Yeri İçin Karşılıksız Kredi Veriyor Mu?
Aklınıza şu soru gelebilir; madem 50 bin TL tamamen geri ödemesiz o zaman neden herkes başvuru yapmıyor? Bunun cevabı aslında çok basit. KOSGEB başvuru süreci hem karışık gelmekte hem de Türk halkı yabancısı olduğu bazı desteklerden çekinmektedir. Yani kişi 50 bin TL’yi aldıktan sonraki durumu iyi değerlendiremediği için ve özellikle KOSGEB’in sunmuş olduğu hibe fırsatlarından haberdar olmadığı için birçok kişi maalesef kredi başvurusu yapmamaktadır. Şimdi siz de birkaç dakika içinde KOSGEB hibe yani KOSGEB devlet destekli iş yeri açma kredisine nasıl başvuru yapılır sorunun en net cevabını almış olacaksınız.
5 Basit Yöntemde KOSGEB Teşvik Kredisi
En başında başlayarak anlatmak gerekirse; bir girişimci olarak kendi işinizin sahibi yani patron olmak istediniz. Bunun için bayan, erkek, genç ya da farklı bir durumda olmanıza gerek yoktur. Sadece bir plan yapın ( Örneğin berber dükkanı açmak istiyorum ya da bakkal dükkanı açmak istiyorum gibi) bu planı yaptıktan sonra, iş yeriniz için gerekli olacak yaklaşık olarak 50 bin TL geri ödemesiz kredi için artık başvuru yapmaya başlayabilirsiniz. İşte adım adım KOSGEB hibe başvurusu.
KOSGEB Destekli Dükkan Açmak İçin Planlama Yapın
KOSGEB Kredisine başvuru yapacak olan kişilerin, açmak istedikleri işletmenin ne olacağına ve nasıl bir yapıya sahip olduğunu planladıktan sonra, bağlı olduğu il ya da ilçedeki KOSGEB müdürlüğüne giderek KOSGEB devlet destekli kredi başvurusu yapmak istediğiniz beyan edecektir. İlk adım bu şekilde.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
KOSGEB başvurusu sonrası kişi yaklaşık olarak 3 günlük ve toplam 32 saat süren bir girişimcilik eğitimi; yani iş yeri açma noktasında tecrübe elde edeceği bir seminere katılacaktır. Burada; dükkan açmanın püf noktaları, iyi bir iş planının nasıl hazırlanacağı, işletme kar zarar marjı hesaplama, iyi bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler gibi aslında bir esnafın bilmesi gerekenlerin kısaca özetlenmesidir. Bu kurs sonrası kişiler bir 30-40 soruluk sınava tabi olacaklardır. Bu sınav da çok kolaydır. Sınavın kolay olmasından dolayı 50 yaşındaki ev hanımları bile geçebilmektedir.
İyi Bir KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?
KOSGEB sınavını başarı ile tamamlayanlara KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikasıverilmektedir. Bu sertifikayı alan kişiler artık bir girişimci olarak kabul edilmektedir. Bu aşamadan sonra en kritik aşama gelmektedir. O da iş planı taslağının hazırlanmasıdır. İş planı, açılmak isteyen işletmenin türü, çalışan kişi sayısı, ne kadar gelir tahmini olduğu, ay sonu ve yıl sonu kar zarar durum tahmini, SGK başta olmak üzere kire, elektrik, su ve telefon gibi giderler tahminlerinin olduğu bir rapor sayılmaktadır. Yani KOSGEP sizin tam olarak ne yapmak istediğinizi, ne kadar harcama yapacağınızı net şekilde öğrenmek isteyecektir.
KOSGEB Destekli İş Yeri Açma Mantığı: Harcama Yap-Faturalandır ve Hibeni Al
KOSKEP iş planı kabul edilen kişilerin artık dükkan açmaları için bir engel kalmamıştır. Ama burada ince bir nokta vardır; kişiler ilk etapta açılacak dükkanın tüm masraflarını kendi ceplerinden karşılamak durumundadır. Bu harcamalar daha sonra fatura edilip KOSGEB’e sunulmaktadır. Elinde nakit parası olan kişiler için sorun olmazken, nakit sermaye sorunu yaşayan kişiler ise KOSGEB aracı firmalar ile anlaşarak firmaların dükkanın giderlerini ve tüm malzemelerini karşılamasını isteyebilmektedir. Firma daha sonra parasını KOSGEB’den alır ama bunun için girişimci belli bir komisyon ödemesi yapabilir.
KOSGEB Destekleri Nasıl Ödenir?
Son adımda artık yapılan harcamaların KOSGEB’e sunulması sonrası KOSGEB önce ortalama olarak verilecek hibenin %40’ını direkt hesaba aktarır. Kalan %60’lık kısım da parça parça 3 seneye yayılarak kişinin hesabına yatırılır. Yani direkt 50 bin TL hesaba geçmez.
KOSGEB Hibe Miktarı Hesaplama
KOSGEB 50 BİN TL faizsiz kredi başvurusunda bazı yanlış anlaşılmalar olabilmektedir. Özellikle bayanlar ve erkekler için KOSGEB hibe destek oranları farklılık göstermektedir. Bu destek oranları erkekler için %70 iken bayanlar için ise %90’dır. Bunun hesaplanabilmesi için şu örneği verebiliriz;
KOSGEB kredisi alan bir bayan işletmesi için 60 bin TL harcama yaparsa bu 60 bin TL’nin %90’ı olan 54 bin TL hibeyi alabilir; fakat en fazla hibe limiti 50 bin olduğu için bayanın hesabına ancak 50 bin TL geçer. Aynı durum erkekler için hesaplandığında; 60 Bin TL harcayan bir erkek girişimciye %70 hibe olarak 42 bin TL para verilmesi ön görülmektedir. Yani bir erkek girişimcinin 50 bin TL hibe alabilmesi için ortalama olarak en az 70 bin TL harcama yapması gerekmektedir.
KAYNAK : www.kredihesabi.com – İLGİLİ YAZI